10/4/13

La Thatcher i la meva àvia paterna...

 

Dintre del cercle familiar, i amistós a la meva àvia paterna li anomenaven la segona Thatcher. Tot i que no sempre amb afecte o broma.
Per començar, cal emfatitzar que no era cap sostradora, si és el que estàveu pensant, ja que el cognom de la Thatcher, l’antiga Primer Ministre  qui va governar el Regne Unit durant onze anys, significa sostrador (a) en la llengua catalana.
No era una figura política al món nacional o internacional. Li coneixien dintre de la seva ciutat, i el poble on va néixer i créixer, enlloc més. Era una simple professora de col·legi en una escola pública.
Vivint en la mateixa casa amb els àvis, per la culpa de (o gràcies a) la tradició, els tràmits llarguíssims i soviètics per obtenir una propietat per a la meva família, l'escassetat (o la manca ) dels nous pisos i cases (l'escassetat de tot en general), la pressió social que no "pots llogar un apartament, perquè pensaran que els teus pares no volen conviure amb tu i la teva dona", vaig tenir l'oportunitat de conèixer la meva àvia no només com a la meva àvia, sinó també com a mare, i la sogra per a la meva mare.
I era en aquesta casa, on la primera vegada vaig sentir el meu oncle dient (amb poca broma) al seu mare que "ets com a Thatcher, una mica pitjor fins i tot". D'ençà, vaig començar a sentir molt aquest sobrenom a casa.
Perquè li anomenaven així? Ara repasso tots els arguments al meu cap i m'imagino la cara de la meva àvia paterna, qui traspassà ja fa més de deu anys. Una dona molt blanca, tan blanca que la seva mare (la meva gran-àvia, també excessivament blanca de cara, a qui també vaig conèixer ) al veure la seva cara al néixer no li va poder cridar amb un azerbaidjanès, i li va donar un nom rús (per molt estrany que això soni).
La cutis de la meva àvia paterna era blanca com la neu. Tot i que si fes aquesta comparació literària en azerbaidjanesa, diríem que era blanca com el cotó soviètica. Des que me'n recordo, ella portava els cabells rojos. No sé ben bé això era abans de donar-se compte que es semblava a la Margaret Thatcher, qui als vuitantes va començar aparèixer molt a les mitges de comunicació soviètica amb la seva intenció de cooperar amb el Gorbachev als plans de "perestroika" de l'últim, o desprès . Envio un missatge de WhatsApp als meus pares preguntant-ho i cadascú em dona una informació diferent. El meu pare diu que sempre s'havia portat els cabells gairebé rojos/marrons clars vermellencs, que eren el seu color gairebé natural. En canvi la meva mare insisteix en el contrari i diu que ella solia tenyir-se els cabells à propòsit. No sé a qui creure. Cadascú té raons vàlids.
La pell tan blanca, els seus ulls clars, els cabells marrons vermellencs, la seva cara semblant a la de la Margaret no era l’única raó perquè li deien la segona thatcher. La meva àvia era una persona bastant complicada, i molt difícil de negociar. Si ella tenia alguna cosa molt clara, l'única opció que tenies era acceptar-lo sense dubte. La seva tossuderia (per bé i malament) li havia guanyat molts enemics entre els veïns, molta fama de dona de mala llet, i havia produït el temor gairebé insalubre entre les nores i altres parelles dels seus quatre fills.
La seva contumàcia en instant repetidament que "la nora de la família és l'escombra de casa, on la posa la sogra, és on ella ha de ser" (una dita azerbaidjanès, molt antiga), i en esperant que "la nora faci tot a casa i a més a més que ho faci perfecte", va fer sofrir durant molts anys una nora càndida, angelica, i massa educada per discutir amb una sogra dictadora. La meva mare.
La seva rigor excessiva feia tremolar als seus estudiants, els quals intentaven no fallar, no parlar durant les classes i no posar-se malalts per la fúria que podrien produir en la seva professora. Per a alguns alumnes aquesta política de mà de ferro va funcionar bastant bé, als quals es van veure obligats (per por o respecte, més bé el primer diria jo) aprendre a ésser responsables, dintre i fora del col·legi i estudiar. Per a uns altres, el col·legi s’havia convertit en un inferno no podien expresar-se tranquil·lament per culpa de l’excessiva severitat de la meva àvia.
Tot i seu caràcter enrevessat, la seva mà de ferró, la seva necessitat de veure tot perfecte, la meva àvia tenia una cor enorme. Quan veia alguna persona pidolant al carrer, donava tot el que tenia a les seves butxaques, i els convidava a casa nostra, els donava menjar i un discurs ben apassionat sobre com millorar la seva vida. No sempre era fàcil viure en una casa on a vegades podies ensopegar-te amb algú desconegut, especialment si aquest desconegut portava les sabates velles del teu pare o dels teus oncles.
Ahir, quan vaig llegir que s'havia mort Dona de Ferro, - una figura política molt important per al Gran Bretanya, per ben i per malament, - m'he recordat de la meva àvia, qui també ha deixat moltes empremtes a les nostres vides. Em quedo amb les bones, les de la meva àvia és-clar, perquè afortunadament o desgraciadament (depèn com ho veus), no he tingut l'oportunitat de viure sota la governança de la Thatcher autèntica.

3 comentaris:

 1. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  ResponElimina
 2. In this manner my friend Wesley Virgin's adventure begins in this SHOCKING AND CONTROVERSIAL VIDEO.

  You see, Wesley was in the military-and shortly after leaving-he revealed hidden, "SELF MIND CONTROL" tactics that the government and others used to get anything they want.

  As it turns out, these are the exact same secrets many famous people (especially those who "come out of nothing") and elite business people used to become wealthy and famous.

  You've heard that you use less than 10% of your brain.

  That's because the majority of your brain's power is UNTAPPED.

  Maybe this conversation has even taken place IN YOUR own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head 7 years back, while riding a non-registered, garbage bucket of a car without a license and with $3.20 in his bank account.

  "I'm very frustrated with living paycheck to paycheck! When will I finally make it?"

  You've taken part in those types of questions, isn't it right?

  Your own success story is going to be written. Go and take a leap of faith in YOURSELF.

  CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S METHOD

  ResponElimina
 3. If you're looking to lose weight then you absolutely have to start using this brand new personalized keto meal plan diet.

  To design this service, certified nutritionists, fitness trainers, and professional cooks have united to develop keto meal plans that are effective, painless, money-efficient, and fun.

  Since their launch in early 2019, thousands of clients have already transformed their body and health with the benefits a good keto meal plan diet can offer.

  Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-tested ones offered by the keto meal plan diet.

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...