26/11/10

La guerra i els pensaments de la petita Nigar

Cap raó és suficientment bona per començar a enderrocar un poble, matar i mutilar als civils, deixar els nens sense els pares, dones sense els homes, els joves sense els futurs i ciutats sense història. Això creia la Nigar, i això li va explicar el seu pare. Ella - una noia de la ciutat físicament no va ser la víctima de la guerra. Però el va veure als ulls dels nous convidats a casa..El va sentir a les veus dels nouvinguts a la seva llar que a partir d'aquell dia seria les seves també. El va olorar del ambient que van crear els seus familiars refugiats.

El seus avis - els pares del seu pare - eren d'un poble una mica llunyà d'aquesta ciutat. D'un poble preciós que va gaudir la Nigar tots els estius abans de l'any de 1993 - l'any de la seva ocupació per part d'Armènia. Quan el exèrcit armeni va ocupar aquell poble a Dagliq Qarabagh, la pobre gent  es van veure obligada a escapar de les seves llars, deixant enrere les seves vides, les cases que havien construït durant totes les seves vides, els records, els cadàvers dels seus pares, germans, fills, dones, i tots tipus d'éssers estimats. Algunes van deixar les seves ànimes per a sempre i es van convertir a uns éssers sense llar, sense família i sense amor. Els familiars dels avis de la Nigar van fugir del seu poble i van trobar refugi a la ciutat on vivien. "La gent desplaçada internament" , ells anomenaven. El número d'aquells refugiats interns alçava a un million de persones. Una vuitena part de tota el poble d'Azerbaiyán.
Val la pena matar a tanta gent i desplaçar tantes vides per unes terres buides? Val la pena crear tanta enemistat entre dues nacions que vivien en pau i tranquil·litat abans del conflicte? És la raó suficientment convincent per destruir l'enllaç humà que unia la gent dels dos països? Val la pena viure en por per sempre, amagant les dones armenis dels homes azerbaiyanis canviant els seus passaports, per tal que no les mati la gent furiosa, la gent dolguda, la víctima d'una política injusta, i dolenta? Mereix la pena crear l'odi als cors joves dels nens, i destruir tres generacions al mateix temps?

Nigar encara no sabia que el dolor i la experiència del seu poble deixaria una taca permanent al seu cor petit que quan creixi, fins i tot quan sigui una dona adulta, cada vegada que vegi un armeni li faria tremolar el seu cervell i els seus sentiments; que s'acumularia un petit odi a la seva sang, encara jove, que li costaria moltíssim treure de sobre...


 *hi ha tantes coses per escriure sobre aquesta guerra. Malauradament,  la prensa occidental no ha dedicat quasi res a aquest conflicte que encara no està resolt. Escriuré més relats amb respecte a aquest tema. 
* el relat necessita modificacions i correccions. Com sempre, no he tingut suficient temps. Espero que em perdoneu. 




© Lale Mur

Polad Bulbuloglu


2 comentaris:

  1. aquí només interessa el conflicte àrabo-palestí i, sobretot, anar contra els americans. per la majoria la resta del món ja es pot podrir sencer. sona bèstia oi? doncs és la realitat, mig món oblida que existeix l'altre mig.

    tanmateix que tinguis un bon cap de setmana.

    ResponElimina
  2. Res no justifica una guerra, només els interessos que hi ha al darrere, i són aquests els únics que mereixen morir amb les seves pròpies armes, creades per enriquir-se

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...