15/2/11

Blanc i negre

Lotfi Zadeh
La nena era educada d'una manera que sabia etiquetar les coses des del punt de vista mariqueu , i res al entremig.

Bondat o maldat;
Fred o calor;
Matí o nit;
La gent bona o la gent dolenta;
La bellesa o lletjor;
Blanc o negre...

No sabia apreciar ni migdia, ni tèbia; ni gent normal amb els seus diferents trets de personalitat, ni gris...

Fins que va créxer i va viure la vida. Llavors, va entendre que el món real és molt diferent i les coses no són tan simples que es pugui fàcilment identificar amb dos colors. Què hi ha moltes més coses entremig de blanc i negre...

* Avui us vull parlar d'un gran matemàtic Azerbaidjanès qui va fer un canvi radical a la ciència. Lotfi Zadeh. Es considera el pare de la "Lògica difusa", una lògica introduïda per Lotfi Zadeh a l'any 1965. Amb paraules més simples, amb aquesta teoria en Lotfi Zadeh va provar que a part de blanc i negre, també existeix gris; entre els números 1 i 0 també hi ha un munt d'altres números. La industria va aplicar aquesta lògica al sistema de control de condicionadors d'aire, als sistemes de focus automàtic a càmeres fotogràfiques, electrodomèstics familiars, al sistema de fre ABS de cotxes, al sistema de millora en l'eficiència de l'ús de combustible en motors, al sistema d'emmagatzemant d'informació imprecisa i la seva consulta etc. 
Per més informació sobre la lògica diffusa, aquí (en castellà) i aquí (en anglès)

* Gràcies Galderich per la paraula mariqueu. 
© Lale Mur

7 comentaris:

  1. Lale,
    Maniqueu seria una de les paraules que li escaurien aquí.
    I gràcies per a donar-nos a conèixer un matemàtic de qui no en tenia ni idea i del que la seva teoria veig que ha tingut una aplicació pràctica. Els qui som de lletra a vegades agraïm que algú ens demostri que les disquisicions teòriques són també pràctiques!

    ResponElimina
  2. Lale gracias per compartir amb tots nosaltres els teus coneixement i t'expliques molt bé.

    ResponElimina
  3. doncs jo ho he entès perfectament.....i amés he conegut un gran home.

    ResponElimina
  4. Gràcies, Lale, no sabia que la lògica podia ser difusa o borrosa i que a més tingui aplicacions pràctiques... (em costa una mica saber com funciona però entenc que s'adapta millor al món en què vivim, com he llegit a la Wiki, de fet ho entenc millor amb les teves paraules). Bona nit!

    ResponElimina
  5. Bon dia, no sabia a que sen deia lògica difusa, ni coneixia aquest senyor, gràcies.

    Salut.

    ResponElimina
  6. Galderich, moltes gràcies per la teva ajuda. la trobo perfecta per descriure aquella punta de vista! A més, he après una nova paraula! L'he fet servida! Gràcies!

    Bon dia, Pakiba. Em motiven molt els vostres comentaris!

    Hola, Garbi. Espero poder continuar compartir moltes més coses amb vosaltres.

    Gemma, hola. Sóc de lletres, i em dona malament la matemàtica i a vegades em costa moltíssim entendre diferents disquisicions i teories. En moltes vegades, ni tan sols ho intento. Però com que havia llegit molta informació sobre en Lotfi Zadeh, l'he pogut entendre millor que els altres (al menys penso que entenc la seva teoria una miqueta) jeje tot i que no podria dir-te en què manera l’apliquen per condicionadors d’aire etc.

    ResponElimina
  7. Hola, magazine.cat. Suposo que jo tampoc no li'hauria conegut si no fos azerbaidjanès :) jeje
    Bon dia!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...