13/2/11

Toca'm a la butxaca


- Puc parlar amb vostè, professora? diu l'home de bigote marró i les mans grans i amples, al veure la professora caminant cap a l'aula. Havia esperat tot el matí per veure-la per parlar amb ella sobre el seu fill que no s'havia pogut aprovar l'examen.

- Sí, és clar, senyor Malikov, tinc uns cinc minuts. Podem anar al meu despatx.

"M'agradaria demanar-li que ajudessin al meu fill re-aprovar l'examen passat" va mussitar l'home al arribar al despatx. Va dir-ho acostant-se a la professora. Quan hi havia només menys que mig metre, va apropar la seva mà dreta a la butxaca esquerra de la faldilla de la professora i va tocar-hi amb alguna cosa dintre de la seva palma. Si algú els hagués vist així, i si aquell algú no s'hagués viscut mai a l'Azerbaidjan, ni hagués hagut de fer-ho mai a la seva vida, pensaria que l'home de bigoti marró la volia magrejar.

Ella, una dona d'uns cinquanta i escaig anys va saltar del seu lloc i va dir-li al home de les mans amples. "No, no, no cal. No hi ha necessitat per això. El seu fill no ha estudiat bé aquest semestre i no hi ha res per resoldre-ho".

L'home va quedar perplex i va no va trobar res més que dir-s'hi: "Però, professora, és la mateixa quantitat que abans. O alguna cosa s'ha canviat? Digui-m'ho quan vol per aquest asunt i s'ho pensarem."

La professora de matemàtiques no va dir res, i es va dirigir cap a la porta i va sortir amb celeritat....

L'home encara segueix allà, estupefacte i desesperat, sense entendre què havia passat.


* Un amic meu d'Azerbaidjan em va dir fa uns dies que hi ha una situació neguitosa al meu poble. La revolta egípcia preocupa molt al govern - un govern corrupta. Per això, fa una setmana que van anunciar que volien tallar de sot-arrel la corrupció al país. Malauradament, he de dir que hi ha una corrupció bastant alta al meu poble. Quan hi vivia, ho podia veure a tot arreu: des del sistema d'educació fins al sistema sanitària. Els sous dels professors i doctors son baixos, i aquest factor juga un paper bastant important a l'hora d'acceptar suborns. Ara no hi visc, per això no puc dir amb tota la certesa si encara hi existeix. Però el que puc llegir de la xarxa i de les converses dels meus amics, la corrupció és encara pitjor a l'Azerbaidjan.
Ara em queda esperar i veure si aquestes últimes mesures funcionaran de veritat.



© Lale Mur

7 comentaris:

  1. comprar segons que no sol ser massa bon negoci en el futur, malauradament molta gent encara creu en els suborns i així no anem bé

    ResponElimina
  2. El món és pler de petites corrupteles. Aquí, quan vaig al metge de la Seguretat Social sempre em trobo que a més de fer cua, quan et donen una hora, has de suportar l'entrar i sortir d'infermeres amb pacients que no tenen hora a visitar-se passant per sobre dels qui hem demanat hora... I així tothom sempre busca influències!

    Malgrat tot, hi ha països on aquestes situacions són més greus i cal fer el possible per girar la truita si es vol que progressin més fins arribar a la corrupció zero. Encara ens fa falta a tots plegats un llarg camí.

    PD. Perdona, l'anterior comentari havia entrat amb el nom de la meva filla...

    ResponElimina
  3. A la gent sempre ens agraden els regals. Però una cosa és el regal i l'altra el suborn, gran o petit. Sempre havíem regalat un objecte o lot de llibres als mestres dels fills en acabar el curs. I al pediatra per Nadal, quan teníem els fills petits. O a qui em presenta llibre, un petit obsequi. Coses simbòliques, no pas valuoses. És agraïment i no em penso que es pugui considerar corrupció.
    Ara bé, existeix el suborn a tots nivells en forma d'obsequis més substanciosos, que ja estableixen un lligam de costum. Entre nosaltres aquest fet va de baixa, potser per la vigilància, potser per l'honestedat, ves a saber.
    Però la dita continua vigent: "Qui té padrins es bateja".

    ResponElimina
  4. Així esta el mon! El mon del adinerats està ple de corrupció e influencies.

    Salut.

    ResponElimina
  5. La meva veïna, romanesa, va haver de retornar al seu país perquè tenia la mare ingressada en un hospital públic i si no hi duia diners ni tan sols li canviaven els llençols del llit, ni radiografies, ni res. I ja duia 15 dies ingressada! Nosaltres estem acostumats a creure que la corrupció existeix, però no se'ns acut en aquests nivells.

    ResponElimina
  6. La corrupció existeix, pero que será d'aquet noi cuan acabi els estudis si tot so ha fet a base de soborns, que le deparará la vida si no sap res??

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...