6/2/11

Mugham

Alim Qasimova amb el seu qaval

El cantant amb el qaval
Mugham era la música més hipnotitzant que mai havia sentit a la seva vida. Quan la primera vegada va escoltar a Alim Qasimov interpretar una cançó amb el seu qaval, a cau de les seves orelles, va experimentar un fluix de sentiments estranys. És com li agafessin el cor i l'obressin des del centre i el fessin plana; el posessin un tros d'imant per atreure tots tipus de sentiments. Sentia com pesava el seu cor, al mateix temps experimentava com el seu esperit deixava el seu cos sol amb el cor pesant i es unia al ball de vent. No sabia per on passava el seu esperit, a on ballava els seus sentiments, però quan tornava el seu cos i al seu cor pesant, es sentia nou, igual com sentiria després d'una sauna posteriorment  a una dutxa calenta després d'una carrera de 22 quilòmetres. Volia tenir aquest sentiment per a sempre. Volia que aquest sentiment li segués durant tota la seva vida. Així, com va començar l'home americà de negocis dedicar-se a aprendre tocar el tar i es va declarar azerbaidjanès desprès d'haver contret matrimoni amb una noia d'Azerbaidjan.

 * És un relat fictici sobre una persona real - l'home americà (Jeffrey Werbock) que va enamorar de la música azerbaidjanesa i va començar a aprendre a tocar diferents instruments tradicionals azerbaidjanesos. Ara un músic molt apreciat que interpreta la música tradicional amb una passió impressionant.


* Mugham és música tradicional azerbaidjanesa.
A l'ny 2003, la UNESCO va reconèixer mugham com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial Cultural de la Humanitat. Més informació aquí

* Qaval és un instrument musical d'Azerbaidjan. El gaval pertany al grup d'instruments de percussió unilaterals. Més informació aquí:

Qaval


© Lale Mur






el fusió




El relat és sobre aquest home americà que va aprendre com tocar la música azerbaidjani. El primer vídeo ell parla sobre la música azerbaidjanesa i toca una mica de kamancha.






* Moltes gràcies per tothom que em llegeix.

5 comentaris:

  1. Ja sé que em tractaràs d'incult però la música de l'Azerbaidjan em recorda molt la persa. M'ha impressionat tant com la persa i és una música que m'entusiasme. Buscaré a Alim Qasimov perquè l'he trobat espatarrant! I ha estat una joia veure que els del Kronos Quartet han col·laborat amb ell!

    ResponElimina
  2. la veritat és que no coneixia aquesta música, ara hauré d'investigar una mica per saber-ne més.
    Cada dia aprenem alguna cosa...

    ResponElimina
  3. Vaig a investigar, no la conexia !!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  4. Lale, reprodueixo la resposta que et vaig fer en el meu blog sobre aquest apunt:
    Haver arribat al teu blog ha estat una casualitat fantàstica. Em fa conèixer la Historia del teu poble narrada amb la passió dels teus relats. Desconeixia l’origen de la cançó i la disputa que va ocasionar entre Armenia i Azerbaidjan. He visitat el teu blog i n’he pogut escoltar les diferents versions (bé suposo que en realitat el “versionista” és l’Haig Yazdjian).
    Uf! Alim Qasimov m’ha posat la pell de gallina! He vist el vídeo tres vegades seguides. Quin dramatisme i quina vehemència! M’ha agradat molt tot i no entendre la lletra.
    Espero que continuem lligant coincidències!
    Salut i llibertat.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...